داوطلبان پس از شرکت در آزمون دکتری 97 ، با اعلام نتایج اولیه دکتری ، کارنامه آزمون دکتری خود را دریافت می نمایند . با حساسیتی که درانتخاب رشته دکتری یا انتخاب رشته دکتری دانشگاه آزاد وجود دارد ، در صورت عدم آگاهی کافی از اطلاعات درج شده در کانامه ، احتمال دارد داوطلبان برای انجام این روند دچار سردرگمی یا اشکال گردند . داوطلبی که با توجه به اطلاع از نمره کل ( تراز ) خود در رشته امتحانی اش انتخاب رشته نماید ، شانس دعوت به مصاحبه خود را افزایش می دهد . از این رو نیاز به نگارش مقاله ای در ارتباط با توضیحات کارنامه آزمون دکتری 97 احساس شد . به این دلیل قصد داریم در این مقاله شرح کاملی از اطلاعات درج شده در کارنامه اولیه دکتری 97 و کارنامه دعوت به مصاحبه دکتری 97 برای شما داوطلبان عزیز ارائه دهیم .
کارنامه اولیه آزمون دکتری 97
داوطلبان پس از شرکت در آزمون دکتری 97 می بایست منتظر اعلام نتایج اولیه خود باشند تا با دریافت کارنامه اولیه آزمون دکتری از اطلاعاتی همچون مشخصات ثبت نامی ، اطلاعات رشته آزمون ، وضعیت مجاز به انتخاب رشته در دوره و وضعیت علمی داوطلب از میان تمامی افراد حاضر در جلسه آزمون رشته امتحانی خود آگاه شوند . نتایج آزمون دکتری احتمالا طبق سال گذشته نیمه دوم فروردین ماه ، توسط سازمان سنجش درسامانه sanjesh.org منتشر می شود . در ادامه کلیه موارد ذکر شده را بررسی خواهیم کرد .
1. مشخصات ثبت نامی :
همان طور که در تصویر زیر مشاهده می کنید ، این قسمت شامل دو جدول می باشد که در بالاترین جدول شماره اطلاعاتی همچون شماره پرونده ، نام و نام خانوادگی ، جنسیت ، سال تولد و سهمیه ثبت نام داوطلب و در جدول دوم اطلاعات مربوط به معدل ، ماه و سال اخذ مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری حرفه ای ، نام رشته و نام دانشگاه محل تحصیل در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و وضعیت فارغ التحصیلی کارشناسی ارشد پیوسته یا دکتری حرفه ای درج گردیده است . توجه کنید که اطلاعات ثبت نام نباید با اطلاعات واقعی داوطلب متفاوت باشد و در صورت مشاهده تفاوت بین اطلاعات ، فرد می بایست سریعا به سازمان سنجش اطلاع دهد و درخواست ویرایش اطلاعات کند . داوطلبان می بایست برای مشخص شدن سهمیه خود در سهمیه های آزاد ، ایثارگران و مربیان در زمان ثبت نام آزمون دکتری اقدام نمایند . در مصاحبه دکتری معدل دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد تاثیر گذار می باشد و داوطلبانی که دعوت به مصاحبه شده اند ، می بایست معدل خود را به دقت وارد کنند تا نمره این قسمت را در هنگام مصاحبه کسب نمایند .

2. اطلاعات رشته آزمون :
مطابق تصویر زیر ، این قسمت سامل دو جدول می باشد که در جدول سمت راست ، نمره داوطلب به درصد در هر درس و در جدول سمت چپ اطلاعات شماره داوطلبی ، گروه آزمایشی ، کدرشته امتحانی و نام رشته امتحانی ذکر شده است . نمرع کسب شده داوطلبان به سه ردیفه موجوعه دروس تخصصی در سطح کارشناسی و کارشناسی ارشد ، استعداد تحصیلی و زبان انگلیسی تقسیم می گردد . دثت کنید که نام رشته امتحانیآزمون دکتری باید با رشته کارشناسی ارشد هماهنگ باشد .

3. وضعیت مجاز به انتخاب رشته در دوره ها :
هماطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید ، این قسمت شامل دو ستون به نام های مجاز روزانه و بورس اعزام به خارج از کشور و مجاز سایر دوره ها ( دانشگاه آزاد اسلامی ، نوبت دوم ، پیام نور ، غیر انتفاعی و پردیس خودگردان ) می باشد . اگر زیر ستون اول عبارت ( می باشید ) را مشاهده کردید ، یعنی مجاز به انتخاب رشته دکتری 97 برای دوره روزانه و بورس اعزام به خارج از کشور شده اید و اگر در زیر ستون دوم عبارت ( می باشید ) را مشاهده کنید ، یعنی می توانید در دانشگاه های غیر روزانه ( نوبت دوم ، پردیس خودگردان ، دانشگاه آزاد ، غیرانتفاعی و پیام نور ) انتخاب رشته نمایند .

4. وضعیت علمی داوطلبان در بین تمام افراد حاضر در جلسه آزمون در رشته امتحانی :
طبق تصویر زیر ، در این قسمت یک جدول وجود دارد که شامل ستون هایی با نام های سهمیه ، نمره کل ، رتبه در سهمیه ، آخرین رتبه مجاز به دوره روزانه و بورس اعزام به خارج از کشور و آخرین رتبه مجاز سایر دوره ها ( نوبت دوم ، پردیس خودگردان ، دانشگاه آزاد اسلامی ، پیام نور ، غیرانتفاعی و پردیس خودگردان ) می باشد .
منظور از تراز یا نمره کل ، وضعیت هر داوطلب نسبت به سایر داوطلبان در رشته امتحانی خود است . برای سنجیدن تراز داوطلبان در هر درس ، تفاضل نمره خام ( درصد ) داوطلب در آن درس ، از میانگین نمره خام همه داوطلبان در آن درس را بر انحراف معیار تقسیم می کنند . برای این که عدد به دست آمده دقیق باشد و داوطلب با اعداد منفی یا اعشاری سر و کار نداشته باشد و تراز ها در محدوده ی خاصی قرار گیرند ، باید آن را در 1000 ضرب و با 5000 جمع کند تا تراز داوطلب در آن درس مشخص شود . در واقع نمره کل ( تراز ) ، میانگین وزنی از تراز داوطلب در همه درس ها می باشد .
رتبه در سهمیه داوطلبان بر اساس سهمیه ای که دارا می باشند ، محاسبه می شود . به عنوان مثال اگر داوطلبی سهمیه آزاد داشته باشد رتبه اش با کلیه افرادی که با سهمیه آزاد در آن رشته امتحانی شرکت نموده اند ، ببرسی می شود و اگر یک فرد دارای سهمیه ایثارگر یا مربیان باشد ، هم در کارنامه با داوطلبان سهمیه آزاد سنجیده می شود و همچنین با داوطلبان دارای سهمیه خود نیز مقایسه خواهد شد .
در دو ستون بعدی آخرین رتبه های مجازه شده در دوره روزانه و بورس اعزام به خارج از کشور و سایر دوره ها درج شده است . برای درک بیشتر موارد ذکر شده به مثال زیر توجه نمایید :

همان طور که در تصویر بالا مشاهده می کنید ، وضعیت علمی داوطلبی که رشته امتحانی او مهندسی صنایع می باشد مشخص شده ، در سال 96 ، در رشته مهندسی صنایع 2367 نفر شرکت کرده اند و رتبه این داوطلب از میان 2367 نفر با احتساب سهمیه آزاد 1397 و با احتساب سهمیه ایثارگر 63 می باشد . رتبه آخرین فردی که مجاز به انتخاب رشته دوره های روزانه و بورس اعزام به خارج از کشور شده با سهمیه آزاد 856 و با سهمیه ایثارگر 46 و رتبه آخرین فردی که مجاز به انتخاب رشته سایر دوره ها شده با سهمیه آزاد 2113 و با سهمیه ایثارگر 105 بوده است .
کلیه داوطلبان در صورت کسب نمره کل ( تراز ) قابل قبول دانشگاه آزاد و دریافت کد دسترسی انتخاب رشته دانشگاه آزاد در کارنامه نتایج اولیه دکتری 97 ، می توانند بعد از مطالعه دفترچه انتخاب رشته دکتری دانشگاه آزاد 97 ، به صورت جداگانه در انتخاب رشته دکتری آزاد 97 شرکت کنند .

کارنامه دعوت به مصاحبه آزمون دکتری
کلیه داوطلبان آزمون دکتری پس از دریافت کارنامه آزمون دکتری خود و مشاهده نمره کل ( تراز ) ، می بایست بعد از مطالعه دفترچه انتخاب رشته دکتری اقدام به انتخاب رشته آزمون دکتری نمایند . بعد از مدتی ، سازمان سنجش کارنامه ای با عنوان کارنامه انتخاب رشته آزمون دکتری که همانکارنامه دعوت به مصاحبه می باشد را در سایت خود منتشر می کند . در این کارنامه دعوت به مصاحبه اطلاعات مهمی همچون مشخصات ثبت نام، اطلاعات رشته امتحانی و وضعیت داوطلب در کدرشته های امتحانی درج گردیده است که در ادامه هر یک از این موارد را به طور کامل توضیح می دهیم .
1. مشخصات ثبت نام :
این قسمت دارای دو جدول جداگانه می باشد که در یکی از جداول اطلاعات شخصی داوطلب از جمله شماره پرونده ، نام و نام خانوادگی ، جنسیت ، شماره شناسنامه ، سال تولد ، سهمیه ثبت نام ، کد ارگان سهمیه رزمندگی یا ایثارگری و مربی رسمی بودن با نبودن متقاضی و در جدول دوم اطلاعات تحصیلی متقاضی مانند معدل ، ماه سال اخذ مدرک ، نام رشته ، نام موسسه یا دانشگاه فارغ التحصیلی کارشناسی ، کارشناسی ارشد و یا دکتری حرفه ای و فارغ التحصیل بودن یا نبودن متقاضی از مقطع کارشناسی ارشد مندرج می باشد .
داوطلبان توجه کنند که مشخصات ثبت نامی وارده نباید مغایرتی با اطلاعات اصلی داوطلب داشته باشد و اگر تفاوتی بین اطلاعات مشاهده شد ، متقاضی می بایست فورا با اطلاع به سازمان سنجش از طریق سیستم پاسخگویی در سامانه ، درخواست ویرایش خود را ثبت نماید . در ضمن سهمیه داوطلبان در زمان ثبت نام آزمون دکتری مشخص می شود ، که یکی از سهمیه های زرمندگان ، ایثارگران و مربیان می باشند . معدل دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد در مصاحبه دکتری تاثیرگذار است و افرادی که دعوت به مصاحبه دکتری می شوند ، باید توجه داشته باشند که معدل خود را دقیق وارد کنند تا نمره این قسمت را در هنگام مصاحبه دریافت کنند .

2. اطلاعات رشته امتحانی :
در این بخش جدول اطلاعات رشته امتحانی داوطلب را مشاهده می کنید . این اطلاعات شامل شماره داوطلب ، کدرشته امتحانی ، نام رشته امتحانی ، نمره کل تراز نهایی می شود . ستون دیگری با عنوان ( دارای کدرشته محل معرفی برای مرحله ارزیابی تخصصی می باشید ) درج شده که می تواند دارای دو گزینه ( بلی ) یا ( خیر ) باشد ، یعنی این کدرشته امتحانی در جدول رشته های دانشگاه آزمود موجود است یا خیر ؟

3. در این بخش انتخاب های داوطلبان در قالب جدول هایی با چهار ستون که در فرم انتخاب رشته توسط داوطلب وارد شده ، مشاهده می شود . در ستون های این جدول مواردی با عنوان ترتیب علاقه ، کدرشته انتخابی ، نمره حدنصاب دانشگاه و نتیجه مندرج می باشد . در ستون ترتیب علاقه شماره انتخاب های داوطلب به ترتیب ذکر شده است . در ستون کدرشته انتخابی ، کد های که داوطلب از دفترچه انتخاب رشته دکتری 97 انتخاب نموده درج شده است . در ستون بعدی که همان نمره حد نصاب دانشگاه می باشد ، ثبت شده است . هر دانشگاهی که نامش در لیست دفترچه موجود باشد ، حدنصاب مشخصی برای دعوت به مصاحبه دارد ، که این حدنصاب در کارنامه داوطلبان درج شده و به صورت سیستمی با نمره کل ( تراز ) داوطلبان مقایسه می گردد و نتیجه آن در ستون آخر که با عنوان نتیجه می باشد ، ثبت می گردد . به عنوان مثال می توانید جدول زیر را مشاهده نمایید :

تصویری که مشاهده می کنید مربوط به داوطلبی است ، که در رشته الهیات – علوم قرآن و حدیث با نمره کل 3169 و با سهمیه ایثارگر می باشد . این داوطلب در فرم انتخاب رشته خود 19 کدرشته محل را انتخاب نموده است و سازمان سنجش حدنصاب هر کدرشته محل را در مقابل آن درج کرده ، این حدنصاب ها با نمره کل ( تراز ) وی مقایسه شده و نتیجه این مقایسه در ستون انتها درج شده است . عدد 5 بیانگر این است که نمره کل داوطلب از حدنصاب دانشگاه کمتر بوده و به این دلیل به مصاحبه این دانشگاه دعوت نمی شود ، عدد 1 نشان دهنده این است که فرد با نمره کل خود و بدون احتساب سهمیه اش به مصاحبه این دانشگاه دعوت شده و در انتها عدد 4 به معنی دعوت به مصاحبه داوطلب با کسب حدنصاب کدرشته با احتساب سهمیه ایثارگری می باشد .
نکته مهم : تمامی داوطلبانی که حداقل در یک کدرشته محل دعوت به مصاحبه شده اند ، باید در تاریخ معین شده توسط سازمان سنجش ، برای تکمیل فرم صلاحیت عمومی آزمون دکتری به این سایت بروند و فرم را تا زمان اعلام شده تکمیل نمایند .
مقالات کوتاه مفید برای داوطلبان دکتری 97
به کلیه داوطلبان ثبت نام دکتری توصیه می شود برای اطلاع بیشتر از جزئیات مربوط به روند آزمون دکتری 97 این مقالات را مطالعه نمایند .
1 . شرایط ثبت نام آزمون دکتری 97
2 . نحوه ثبت نام آزمون دکتری 97
3 . ویرایش اطلاعات ثبت نام دکتری 97
4 . هزینه ثبت نام دکتری 97
5 . دفترچه انتخاب رشته دکتری دانشگاه آزاد 97
6 . فرم صلاحیت عمومی آزمون دکتری
7 . منابع آزمون دکتری
8 . اعلام نتایج اولیه دکتری 97
9 . اعلام نتایج انتخاب رشته دکتری 97
